23.3.15

Varför är Åbo inte attraktivt?

Någon kanske grymtar över rubriken men jag har så många gånger stött på människor som vill bort härifrån, som "hatar allt", som tycker att varenda liten stad är bättre än Åbo. Jag har stött på oändligt många människor som inte gillar att bo i Åbo.

Själv har jag alltid förespråkat att vara nöjd med att bo här (här finns allt, allt fungerar, hyrorna är billiga, det är lugnt och fredligt, yada yada) men på sistone har jag börjat inse att många faktiskt har rätt. Det finns en hel del som inte är så lockande, speciellt inte efter 21 år av "samma sak". PST. Innan vi börjar vill jag poängtera att jag skriver detta för att få en förändring, inte för att klaga. Jag vill göra något åt saken.

Mysiga Martti.


Jag har listat några viktiga punkter jag tycker att kanske är Åbos problem.

1. Allt försvinner
Centrums gator kantas av tomma lokaler för att allting flyttar bort. Alla butiker centreras i köpcenter i stället för att ge centrum en charm, och många små privatbutiker stänger för att ingen bryr sig om dem.

2. Husen
Det har byggts för många fula hus i Åbo. Det fulaste av dem alla lär ju vara FPA-huset. Vem kom på att dekorera ett hus med snorfärgade klossar? No clue... Men så finns det också alla de där husen som byggdes efter kriget, de var billiga att bygga då man knappt hade pengar och där står de än idag. Ni vet, husen som t.ex. det bakom ortodoxa kyrkan, husen längs Östra Långgatan (lär för evigt bli den gata jag ogillar mest), Handelshögskolan vid Åbo Akademi... Ni vet. Den där fula stilen. Det finns så många sådana hus i Åbo och jag vet inte en prick som skulle tycka att de är vackra.


Mer av det här, tack...3. Shoppingen
Nu är jag ingen som förespråkar shopping eftersom jag är någorlunda ekologisk av mig och väldigt sällan köper kläder. Men jag vet ändå att shoppingen är en viktig del av en stad. Finns det dålig shopping så lockas betydligt färre personer att komma på besök. Det saknas också små unika butiker som ägs av privatpersoner, delvis för att vårt land är så byråkratiskt och gör det svårt för småföretagare, men också för att inga kunder hittar till dem. Jag vet kanske högst fem butiker som inte skulle vara av kedjetyp. Om ens fem.

4. Massproducerade människor
Det här är inte stadens, styrelsens, fel. Det här är bara något som blivit. Det är svårt att vara unik i Åbo. Folk stirrar och viskar och "vad är det där för en konstig typ" om någon inte ser ut som en mainstream tråkig jäv*l som bär bara svarta kläder och Converse (som lika bra skulle kunna vara jag, haha.....) Det har liksom försvunnit en kultur från Åbo. Alla människor borde uppmuntras att vara just som de är och klä sig just som de vill. Man borde göra en kampanj för att främja unikhet.

5. För praktiskt, för tråkigt
Många saker är bara för praktiska i Åbo. Trottoarerna och cykelvägarna är praktiska men ganska tråkiga, intetsägande och fula. Varför kan man inte färga gatstenar i olika färger, plantera roliga växter överallt, ha små kiosker lite här och där och helt enkelt sprida glädje i människors vardag? I stället skall "allt" vara så praktiskt och billigt som möjligt och folks välmående är en bisak.

En elbox i Portsa.
6. Det händer inget på vintern
På sommaren finns Ruisrock och DBTL samt många andra roliga händelser. Men på vintern, ja, då har vi julafton. That's it. Var är vinter-ruisrock, inomhusfestivaler, roliga jippon på gågatan , m.m. m.m.? Varför dör staden då det blir kallt. Om folk skulle uppmuntras att ta sig ur sin dvala och delta i olika evenemang skulle Åbo kännas mycket mer attraktivt under de mörka, isiga månaderna. Men nu känns det som att man uppmuntras att stanna inomhus.

7. Var träffa nya människor då?
Som någorlunda vuxen har jag gått förbi alla åldersklasser för att få delta på en massa roliga läger och liknande som ordnas i Åbo. Man måste vara högst 18 för allt sådant. Det finns också väldigt få klubbar som man kan delta i (på svenska alltså) för att träffa nya människor om man är äldre än 18. Nu tänker jag på sådant som sker utanför skolan. Nästan all aktivitet för människor i min ålder sker inom universitetet eller högskolan. Försök hitta något utanför din skola och du får en applåd. Jag är till exempel inte troende så jag tycker det är lite tråkigt att alla alltid bara tipsar om kyrkan. Vi är inte alla kristna.

Man vill träffa människor utanför skolan också

Det finns bra saker med Åbo. Runsala, Aura å, de nya caféerna som växer fram längs med å-stranden, Hansakvarteret, bibban, Hirvensalo (föralltid nära hjärta), Puolalaparken, Portsa, Vårdbergsparken, biblioteksbron, Föri, bussförbindelserna, faktumet att man känner sig trygg på gatorna, variationen då människor talar två språk i staden, Telakkaranta (sååå nice) osv. Visst finns det bra saker här. Men mycket som bör åtgärdas om vi vill att Åbo skall bli mer attraktiv. Folk flyttar bara bort och inte in, tycker jag. Samt att alla bara gnäller på hur skit allting är här. Mina öron trillar av snart, så myndigheterna: gör något.

4 kommentarer:

 1. Halloj! Riktigt mysig blogg du har :)
  Skall flytta till Åbo nästa höst pga. studier, och är lite fundersam vad det gäller lägenheter. Är det något som du tycker som Åbobo att man skall beakta när man söker lägenhet i staden? Du skriver att Åbo har bra bussförbindelser, så det lär inte ska störa om man inte bor precis i centrum? Hur är det med bussar på nätter, går de alls några över huvudtaget? Frågar med tanke på kommande festnätter studielivet antagligen hämtar med sig. Om inte skulle man väl tro att det vore bekvämt med en lägenhet på gå-avstånd från centrum?
  Är det några områden i Åbo du skulle rekommendera eller områden som du skulle tipsa att absolut hålla sig bort ifrån? Skall försöka att få tag på någon lägenhet av TYS, men chansen att få en är säkert minimal då de är mycket eftertraktade..

  Tacksam för svar! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns bra lägenheter inne i centrum och har man tur får man dem för 450 euro eller mindre. Jag bodde i en lägenhet på 24 kv för 480 inkl vatten. Detvar ganska dyrt:) men det var också 10 min promenad till skolan o jobb!!! det mesta är nog väldigt tryggt i åbo, kanske man kan undvika västra långgatan och varissuo men egentligen vet jag inte hur farliga ställen de ens är. Bussförbindelserna är bra bättre bäst. skaffa ett kort för 33 €/månad (på nätet 33, betalar man i bussen är d 36) och du får åka hur många gånger du vill under 30 dagar:) lönar sig såklart ba om man bor utanför centrum. Uittamo är ett bra ställe utanför centrum, eller martti :)

   När du söker lägenhet vet jag inte riktigt vad man skall bealta... kolla noggrant priset, står ofta en viss summa men så läggs det nästan alltid till både vatten o el så det blir lätt 20-50 euro dyrare än man tror! Du kommer nog att trivas här hoppas mitt inlägg inte skrämde bortdig :D

   Radera
 2. Jag kan ge dig några svar Janni eftersom jag ändå flyttade hit till Åbo hösten 2013 och studerar nu vid ÅA för andra året. Fästmannen bodde först ett år i en kombibostad i Hallis som ligger ganska utanför centrum, men alltså ett ord: cykel, och du kommer nog överallt. Nu bor vi i en tvåa i östra studentbyn och det är riktigt mysigt, lugnt område och hyran på bra nivå. Det tar kanske högst 10 min att cyklar härifrån till studentkvarteren såsom ASA och Arken, det tar 20 minuter att cykla till Stockmann från lägenheten, så det är nog ingenting det heller. Bussförbindelserna tycker jag själv är jättebra och de går ännu lite in på natten under helgen då fler folk är ute på stan. Kom hit bara, allt känns så nära när man en gång flyttat hit!

  SvaraRadera
 3. Jag tror dock att nästan alla städer i Finland är lite döda under vinterhalvåret, med undantag av julen kanske.. Själv har jag trivts jättebra med att bo och studera i Åbo i typ 6 år, harmar dock lite att jag inte spenderat en ENDA SOMMAR i Åbo... :(

  Och som studerande är det ju nog ändå nästan alltid nån fest eller jippo på gång, det kanske kan kännas lite tristare för en icke-studerande som dessutom bott hela livet i Åbo..

  SvaraRadera