10.2.15

Billigmorsanfarsan

Alltså jag är inte gravid men jag sitter ändå och oroar mig för att jag inte kommer ha råd att ha barn. Inom tio år ska det finnas en liten Lumi och Lucas och då skall jag ha råd med dem. Så jag googlar faktiskt hur man lever billigt med barn. Om någon förälder behöver tips, läs det här då.

Jag förväntar mig inte att jag kommer att tjäna mer än 2000-2500 per månad. Jag tänker inte tänka att jag får fyratusen. Tror det är rätt osannolikt. För, som jag tidigare skrivit, det har ingen skillnad hur mycket man tjänar om man inte kan hantera pengar. Jag har de senaste dagarna börjat tänka snålare. Vilket jag är glad för. Man kan alltså leva på 2000-2500 euro och ändå ha lika mycket (eller mera) kvar i månadens slut som någon som tjänar 4000 eller mer. Det gäller bara att tänka smart, sova på saken innan man köper och inte tro att allting löser sig om man köper en fyrahundra euros väska.

Så här är mina tips

 • Gör babymaten själv om du bara hinner. Och då barnen växer upp: fortsätt göra babymaten själv.
 • Köp inte nya babykläder. Man blir väl så till sig då man skall få barn att man slänger en hundring på några body-dräkter, då man kunde få dem för rentav tjugo cent styck på ett loppis. Jag ser alltid otroligt billiga babykläder då jag loppis-shoppar. Om du köper tre plagg för kanske fem euro i stället för att köpa tre plagg för 60 euro, då har du sparat 55 euro med vilket du kan köpa en massa mat. Det här är verkligen ett av de bästa tipsen jag kan ge. Dessutom kommer du få så mycket kläder av bekanta att du knappast ens behöver köpa något själv.
 • Då barnen växer upp: fortsätt med loppiskläder. Försök även byta med bekanta som har barn i samma ålder. Lär barnen att återanvänt är ekologiskare än nytt. Att göra så ett barn växer upp med loppis nära hjärtat är ett bra steg mot en bättre värld.
 • Använd även själv loppis. Vid det här laget i ditt liv har du ändå lyckats samla på dig en massa kläder så du kanske inte behöver hamstra.
 • Köp några återanvändbara blöjor. Alltså hur mycket engångsblöjpengar går det månne åt för en enda person? Säkert otroliga mängder - som i stället kunde användas till ekologisk mat och vatten- och elkostnader.
 • I Finland får man åka gratis buss med en barnvagn, så utnyttja det så länge det ännu går att dölja den där femåringen i babyvagnen, haha. Annars är det ju ypperligt att bara gå överallt då man samtidigt får träning, vilket kan vara bra efter nio månader av soffläge. Jag har ju börjat promenera till och från stan. Trots att det räcker ca 40 minuter tycker jag det är otroligt skönt.
 • Lev ett hälsosammare liv - som även påverkar barnet då det växer upp - och köp inte hem socker, mjöl osv. Du behöver inte baka, du klarar dig med din kokta broccoli.
 • Ordna baby shower-loppisfest. VA. Vad betyder det. Jo, jag var faktiskt på en loppis-fest en gång hos en kompis. Man minglade (vilket jag ju är så bra på hahahahahahahahahahahaha), åt, drack och fick köpa värdinnans kläder. Varför inte ordna en liknande grej samtidigt som man har någon slags baby showe, då får man ju dessutom en jädrans massa gratisgrejer...
 • Då andra babysar föds och du måste köpa presenter: ge bort ditt gamla onödiga. Det låter kanske drygt? Jag tycker inte, jag har gett bort en massa saker jag inte själv velat ha. Det är ekologiskt, tidssparande och gratis. Du har säkert en gammal grej i någon låda som du inte vet om men som ett litet barn kan ha glädje av.
Och allmänt: tänk smart. Man behöver inte en massa hushållsmaskiner (jag har i två år klarat mig utmärkt med min smoothiemaskin endast), man behöver inte överhuvudtaget mycket annat än dator och telefon i hemmet. Ditt barn behöver inte en egen pekplatta.

Min bästa systerdotter

4 kommentarer:

 1. Oroa dig int Julle, vi lever väldigt knapert men vi klarar oss galant. Barn BEHÖVER inte precis allt som finns på marknaden, dom behöver närhet o kärlek som ju är gratis (thank god!) O så lek o stimulans som dom kan få av tex lek med andra barn, i parken osv o så kan dom leka med kottar o pinnar. Typ. Lätt som en plätt ps fabbes bullar får min sockertand att värka.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej skönt att höra :D ja blir ibland orolig för min framti

   Radera
 2. Alltså Julia, annars bra lista men man ligger INTE i soffan i nio månader haha :D Herregud så ja sku va trött på livet då! :D O som Malin skrev så klarar man sig nog alltid... O de e hälsosamt för barnen att ha tråkit ibland, de triggar igång fantasin, så int behöver di så mycket leksaker heller. På nåt sätt klarar man sig nog alltid! Du verkar va lite som jag, oroar sig grymt mycket för framtiden o såna grejer som int ha hänt ännu, men jag har börjat lära mig nu att det man oroar sig för ordnar nog upp sig på sätt eller annat! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. förlåt, jag vet såklart att jag överdrev :D jag vet ju såklart att man göra saker och ting, borde ha formulerat mig lite annorlunda :) poängen var bara att man ju har en bra orsak att träna om man vill få bort resterna av gravidmagen men jag tyckte att det kanske lät lite ytligt att säga så, som att jag tycker man måste träna för att det annars skulle vara fult och det tycker jag ju verkligen inte haha... :)

   Radera