25.2.15

Bli lite grönare

Att var grön är en gullig fras
 Att vara grön innebär att man tänker på miljön och gärna gör bra val då man t.ex. konsumerar. Man slösar inte, köper inte artificiellt, föredrar ekologiskt framför icke-ekologiskt och kan mycket om naturen. Jag har sedan barnsben tänkt mycket på naturen och önskat kunna göra en större förändring. Jag lyckades som 11-åring göra så att vi fick en kompost (vi kunde nu göra mylla av bioavfallet samt spara pengar på att inte skräpbilen behövde komma lika ofta eftersom vi minskat vårt avfall i soptunnan med 50 %). Vi bytte till grön el och började sortera även mjölkburkar, utöver allt annat vi sorterade. Jag pratade om miljön i skolan och vände många skeptiker till gröntummisar.

  Nu vill jag utmana dem som läser detta. Till att bli grönare.

Det skall inte behöva betyda att du ändrar ditt liv så drastiskt att du inte längre hinner med. Nej nej. Att vara grön är lätt. Och billigt.

1. Börja köpa ekologisk mat. Jag är visserligen fattig men köper ändå det, för mig är det så viktigt. Jag kan inte förlåta mig om jag stöder att någon bonde besprutar marken med livsfarliga gifter som förstör lokalmiljön och vår hälsa. Man kan inte kanske alltid ha råd med 100 % ekologiskt, jag vet. Men här är en tankeställare: slänger du ofta mat? Köper du en massa onödigt - nya grejer fastän du inte har behov? Om du har råd att slänga mat borde du ha råd att köpa ekologisk mat. Om du köper nya kläder på rullande band finns det nog plats i plånboken för lite grönt. Eller hur? Det gäller att tänka smart då det kommer till den gröna matens kostnad. Var kan man skära ner på kostnaderna för att ha råd med ekologisk mat? Och dessutom blir vi inte lika sjuka av ekologisk mat som av besprutad mat: vi sparar oss själva från sjukhusvisiternas galna (!) räkningar..2. Gå mer på loppis. Det är inte nödvändigtvis ofräschare än i normala butiker och i bästa fall är det t.o.m hälsosammare att köpa begagnat. Använda plagg är nämligen tvättade och därmed inte lika fulla av farliga kemikalier som nya. Jag har köpt mina köksknivar för kanske 1 euro styck, mitt rivjärn för kanske 50 cent, tröjor för 2 euro och en äkta gammal läderkappsäck för 4 euro från loppis. Jag har inte blivit sjuk av det, så testa.


3. Köp kvalitet. Att köpa ett plagg som håller livet ut jämfört med att köpa fem plagg som håller ett år är en stor skillnad för miljön. Vi slänger sådana otroliga mängder saker hela tiden att jordklotet inte hinner med. Köp kvalitet som håller länge, det är lite dyrare men värt det. Dessutom, eftersom det är dyrare har man inte längre råd att köpa lika många plagg och därmed blir inte klädskåpet proppfullt.

4. Försök att inte köpa plast. Då du köper mat, försök köpa förpackningar som är av annat än plast. Plast förmultnar typ aldrig och dessutom innehåller det kemikalier som kan vara skadliga för oss! Då du köper frukt m.m.: köp i lösvikt. Ha med en gammal fruktpåse till butiken eller låt bara bli att ta en ny. Plast är verkligen miljöns värsta fiende.

5. Återanvänd och återvinn! Återanvänd böcker genom att låna från biblioteket, byt kläder med kompisar, använd burkar för t.ex. yoghurt (plastburkar, inte kartong) på nytt genom att t.ex. frysa in mat i dem, återanvänd papper genom att bränna det och på så vis ge värme åt huset (sparar elektricitet) eller lägg det i pappersinsamlingen så det kan göras till nytt papper. Allting kan användas mer än en gång med lite fantasi. Jag gjorde en blomvas av en glödlampa.6. Köp ekologiska blommor. Det är sjukt hur mycket de billigare blommorna besprutas och det gör mig ledsen att vi inte bryr oss om att köpa icke-besprutade. Stöder vi verkligen användningen av gift på växter? Bäst är ju att plocka blommor från naturen.

7. Sjukt nog åker folk bil som bor tre kilometer från jobbet. Va f**? Hur uppfostrar man barn? Att bränna fossila bränslen och på så vis öka koldioxidhalten i luften? I get it. NAAAT. Jag går överallt nuförtiden, vilket är både billigare, mer ekologiskt och hälsosammare. Alternativt kan man cykla eller åka buss. Vissa har dock jobb där bilen behövs i själva jobbet och det är en annan femma men de som bara är för bekväma för att åka buss kan enligt mig se sig någonstans. Dvs typ alla jag känner.

8. Gör maten själv. Att stöda halvfabrikat är ju bara sick och jag gör allt annat än godkänner det. Gör din majonnäs, ketchup, sås, pizza, sallad, glass (inte alltid möjligt, jag vet) osv själv. Köp bara ingredienser, inte färdiga grejer. Om vi alla skulle göra det här skulle en hel del onödiga ohälsosamma maträtter låta bli att produceras vilket miljön skulle gilla. Be företagen att odla ekologiskt i stället för att göra spenatsoppa i en konservburk FY fa*.9. Plocka upp skräp. Skräpa inte.

10. Sortera ditt avfall. Tycker du faktiskt det är okej att slänga glas i vanliga soporna? Eller kunde tanken på att det här söndriga glaset en gång blir ett nytt glas kanske vara en kul tanke? Lägg allt som är glas i glasinsamligen, allt som är metall i metallinsamlingen (t.o.m. aluminiumfolien på t.ex. grynost, små yoghurtburkar och smörpaket), ALLT papper antingen i pappersinsamlingen eller spisen, kartong i kartonginsamlingen eller spisen, mjölkburkar i kartonginsamlingen, plast i plastinsamlingen (finns plastinsamling i Aura vart man kan föra sina gamla schampoflaskor osv)... ni fattar. Mat (helst inte kött pga råttor) och papper samt kaffefilter och kaffepulver kan slängas i komposten. Du får fin mylla att odla växter i..

Har ni fler tips?

1 kommentar:

  1. fy fan va bra inlägg :D jag håller så med dig. blir så ledsen när folk skräpar ner. WHY? varförrrrrrrrrrr kan man int släng i roskis eller ha det i fickan tills man hittar en jädrans roskis`??!!?!??!?!?! och ekologiskt e int SÅ myki dyrare. det som folk glömmer är det långa loppet - om man köper ren mat får man int i sig lika myki skit -> mindre sjuk som gammal antagligen.
    och sen dedär me att int sortera. mitä faking???!?!?! jag får sjukt dåligt o vara om ja int sorterar. alltså nästan så att ja blir sömnlös. ja fattar int att de ska va så svårt.
    kan int alla ba dra sitt strå ti stacken? mitt favoritcitat e nog: "try counting your money while holding your breath" (om miljöförstöring) åh, moder jord<3

    SvaraRadera