15.12.14

En perfekt jul

Jag tycker julen är den högtid där man på själva dagen skall vara i ett hus omringat av en meter snö, granar med julljus (mysko ord att skriva ellerhur), och en mysarbrasa i spisen. Ni ser att jag är en kliché då det kommer till julen. Jag vill att det skall vara som när jag var barn. Man var med hela släkten, alla ungefär i samma soffa (går ju inte men....) och man åt god mat. I år kommer jag ha en bra jul med familjen och min systerdotter som kommer på besök. Älskade baby. Här kommer en SuperMåste-lista inför julen (kommer säkert inte nå upp till alla de krav som Kajsa har på julen, haha. Hon om någon tycker att allt som är efter oktober är jul).


1. Spela inget annat än julmusik på julafton. Jag menar: hårdrock i all ära, men ADJÖ. Se dock till att inte börja med julmusik innan kalla årstiden. Annars är det kört. Det är inte acceptabelt.


2. Äter du inte julgröt på morgonen med hela familjen så uppmanar jag dig att göra det. Typ enda gången på året man i den här åldern är med familjen allt för tidigt och skall vara social. Det är bara att överleva.


3. Stressa inte. Det brukar vara en grej i min familj att känna sig uppskruvad till en miljon på stressnivån, annars blir det ingen riktigt jul. Naaaat. Sluta stressa, se det som en rolig sak att göra mat tillsammans och ha inte för strikta tidtabeller. Det är julafton i 24 timmar, maten behöver inte vara klar klockan två.


4. Ha en lek. Inga ringlekar runt granen (ni ser ju att det kommer en vägg och farmor emot, man ryms inte att trippa runt trädet), men frågesporter, julklappslekar... jadajada. "Ha en lek" var alltså fel. Ha alla lekar.


5. Skicka inte kort. Skicka flaskpost. Lägg ett julkort i en flaska, shippa iväg och önska en främling god jul.
Du kan också lämna en flaska med kort i utanför en bekants dörr (det är ju inte så säkert att havsflaskan någonsin ser något annat än sjögräs).

6. Pynta utegranar med bollar!

7. Glöm materiella julklappar och ge någon något annat: en luftballongsfärd, bungy jump (vet inte hur det skrivs), en biobiljett (för en loner, hallå: ge två!!), en bana av lappar där varje lapp ger en ledtråd var nästa lapp finns...

8. Om du mot förmodan ger en materiell present: se till att den behövs och paketera in den i tidningspapper (ekologiskare och jag blir glad speciellt om den är till mig).

9. Glöm mobilen. Det är inte Instagram-Facebook-party bara för att man har en tajt svart julklänning och vill vara snygg på bild. Nu är det familjen, granen och framförallt dat julmat som står i fokus, och allt från iOS och Android till Symbian (finns det fortf?) kan se sig i julrumpan (julskinkan? höhö...).

10. Sist och slutligen: ta inte mig på så stort allvar. Se till att göra julen bra på ditt eget vis. Det är en vecka kvar till den så du har mycket tid att planera. Tack och gott gonatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar